Til at vurdere behovet for indsats var også én af DN Jammerbugts mange aktive, Maria Elbæk, med rundt i området, og hun fik øje på flere gode arter indenfor de beskyttede naturtyper overdrev og hede. Men hun havde også input til, hvilke arter der er invasive og problemarter, som bør fjernes.

Maria udtaler: Vi kan se lidt gyvel og rynket rose. De to arter kan fjernes mekanisk ved klipning gentagne gange, gerne inden frøkapslerne modnes (gyvel) og hybenrosens frugter spredes med fugle. Lupiner kan også blive et problem for de hjemmehørende arter, hvis de får lov til at brede sig. Derfor skal de gerne rykkes op med rod - det sker lettest i en fugtig periode.

Maria forklarer, at pil, hyld og hvidtjørn til gengæld er gode arter at bevare, da de bidrager positivt til naturen. De mange små agerstedmoderblomster og violer bidrager ligeledes positivt til diversiteten, da de er essentielle for arter af perlemorsommerfugle, som er observeret i området.

Erik, som er kirkegårdsgraver, fortæller at han glæder sig til at gøre en indsats for at få mere biodiversitet, og han har motorsaven klar til at fælde de invasive arter bjerg-fyr og sitkagran så snart det bliver koldere sidst på året

Området fra Hune Kirke forbi søerne og ind i statsskoven mod vest er et populært rekreativt område. Meget kuperet og med skrænter ned mod den gamle grusgrav, der i dag er blevet til to søer med fine vandreruter. Der er offentlig adgang til området, og derfor er vi fra DN Jammerbugt også ofte på kig efter hvilke arter der kan findes 😊

Dronefotoet herunder er taget af fotograf Poul Nymark, Blokhus.

Nogle af de arter, vi har registreret i området, er der netop lavet en fin formidlingstavle om – og alle fotos er taget i løbet af sommeren på arealet. De omtalte arter er blot nogle få udvalgte – artsrigdommen er stor, og med den rette indsats og fokus på naturplejen kan arterne øges endnu mere i antal.

Herunder ses formanden for DN Jammerbugt, som har taget fotos til formidlingstavlen. 

Nævnes skal f.eks. lancetvejbred, vild gulerod, rundbælg, liden klokke, høgeurt, røllike, blåhat og gul snerre, og af insekter er her sommerfuglearterne dværgblåfugl, isblåfugl, brunlig perlemorsommerfugl og storplettet perlemorsommerfugl. Af andre smådyr kan nævnes hvepseedderkop, stor løvgræshoppe og hedeskovmyre, som vi var så heldige at se - de benytter en gammel træstub som levested.

Blad gerne igennem billederne og se et lille udsnit af nogle af de mange arter som man kan være heldig at se i naturen omkring Hune Kirke.

Formand for kirkegårdsudvalget, Bente Merete Larsen og kirkegårdsgraver, Erik Ipsen fra Hune Sogn.

Man vil også gerne have ideer til hvilke planter der kan bruges på de kirkegårdsarealer, som er disponeret til gravpladser, men som ikke er i brug.

Det bliver spændende at følge naturtiltagene og fotos vil løbende blive lagt op her på hjemmesiden, når der er nyt. :-) 

Opdateret november 2024.