NNP Tranum - fokus på større biodiversitet på statens arealer, vækker stor tilfredshed og begejstring hos Danmarks Naturfredningsforening.
Udpegningen af 15 naturnationalparker i Danmark er et værdifuldt løft for at sikre, at også de sjældne arter har en fremtid i Danmark. Og selvom Tranum Klitplantage og omgivelserne allerede har en høj biodiversitet, så vil udpegningen til naturnationalpark status, - med de fastlagte virkemidler, blive til stor gavn for mange arter, både almindelige arter og arter som er opført på rødlisten som truede.Hedepletvinge, rødliste vurderet som truet.
Danmark står i en biodiversitetskrise, hvor naturen og dermed variationen i dyre- og planteliv er presset. Den seneste danske oversigt over truede arter, den såkaldte ”Rødliste”, viser en alarmerende udvikling. Mere end 4400 danske arter af planter og dyr er nu ”rødlistede”, og 1844 arter heraf anses for direkte truede.
I Jammerbugt Kommune er der 436 rødlistede arter, hvoraf 191 er truede – blandt andet mosehornugle, spættet bredpande, hedepletvinge og violetrandet ildfugl.
At så mange arter er i fare for at forsvinde på kortere eller længere sigt, skyldes overordnet set, at arternes levesteder forsvinder eller er i en dårlig naturtilstand. Derfor er der brug for, at der bliver lavet flere levesteder, og at de eksisterende bliver forbedret. Med udpegningen af mindst 15 naturnationalparker, med større sammenhængende naturområder, vil Regeringen sørge for at de statsejede arealer indenfor naturnationalparkerne bliver forbedret således arealforvaltningen ændres med større fokus på bevarelse af biodiversiteten.
Virkemidlerne er helårsgræsning, naturlig hydrologi og urørt skov, og de nye tiltag er stop for konventionel skovdrift, jagt og landbug indenfor naturnationalparkens afgrænsning.
I DN ser vi frem til at den traditionelle naturpleje med maskiner og sommergræsning, i stedet ændres til selvbærende naturlige økosystemer, der på sigt er “selvkørende” og uden menneskelig indblanding.
Disse tiltag vil gavne mange arter, både de almindelige arter men især de sjældne og rødlistede arter. Nævnte arter her, er bare eksempler på rødlistede arter - som uden tvivl - vil øges i antal, når virkemidlerne efter nogle få år viser resultater: Klitperlemorsommerfugl, Stor Gødningrovflue, Violetrandet ildfugl, Bredbægeret Ensian, Storspove (ynglebestand), Hedelærke, Komma-bredpande , Spættet- bredpande , Bakke-gøgelilje, Smalrandet humlebisværmer og Hedepletvinge.
Fælles for alle de overnævnte arter er at de kræver plads, lys og naturlige vandstand.
Med virkemidlerne i brug, vil naturnationalparkerne skabe flere skovlysninger, mindre dødt førne (græs), og i stedet vil der være flere laver, mosser og blomstrende urter samt mere lort.
Danmarks Naturfredningsforening er ikke i tvivl - JA udpegning af Tranum Klitplantage til Naturnationalpark, vil hjælpe de rødlistede arter på sigt!
Bliv klogere på Rødlisten - Den seneste danske rødliste fra 2019, er en samlet oversigt over ca. 13.300 danske arter og den rummer bl.a. information om hvor truede alle disse arter er. Formålet med at udarbejde en dansk rødliste er at tilvejebringe et grundlag, som kan bruges til at vurdere den nuværende status og udvikling af mangfoldigheden af arter i Danmark. Rødlisten er således et nøgleværktøj for en nøgleindikator for hvordan det går med Danmarks biodiversitet.
Rødlistekategorier, som afspejler en arts trussel vurdering - kritisk truet (CR), truet (EN), sårbar (VU), næsten truet (NT).
Denne side er tænkt som formidling af de arter, som allerede nu findes i området, både de sjældne rødlistede arter, men også gerne de mere almindelige arter.
Vi vil meget gerne modtage dine fotos af arter, naturtyper eller landskaber og så dele dem på hjemmesiden her.
Det eneste krav er at fotos er fra Naturnationalpark Tranum området.